Actualiteit

Programma LEF FESTIVAL 26 november 2022
Encanto – Robert W. Smith
Shalom! – Phillip Sparke
De lange geschiedenis van de joodse volksliederen heeft geresulteerd in een rijke en gevarieerde verzameling. De liederen gaan over godsdienst, geschiedenis, festivals en feestdagen. De melodieën in Shalom! weerspiegelen deze overvloed van onderwerpen en variëren sterk qua sfeer, van klaagzangen tot vreugde-uitingen.
I. V’ha’ir Shushan & Havdala
V’ha’ir Shushan beschrijft het feest van de overwinning op de burgers van de ommuurde stad Shushan. Het is gebaseerd op een verhaal in het bijbelboek Esther. Havdala wordt gezongen bij een ceremonie in joodse gezinnen en synagogen. Het besluit de sabbat en andere religieuze feesten.
Rapunzel – Bert Appermont
Rapunzel is gebaseerd op het wereldberoemde gelijknamige sprookje van Grimm. U wordt meegenomen in een muzikaal verhaal vol fantasie, drama en avontuur. Van de oorspronkelijke vierdelige compositie instrumenteerde Bert Appermont twee delen (The Prince in the Forest – The End) voor een koperblazersensemble en percussie.
Town of the Seven Hills – Jacob de Haan
Suite for Ensemble and Percussion
Deze suite vertelt het verhaal van het Franse stadje Tulle in de Nouvelle-Aquitaine. Tulle, dat net als Rome en Lissabon gebouwd is op zeven heuvels, ligt op een pittoreske plek aan de rivier de Corrèze.
Het eerste deel opent met een statige inleiding, gevolgd door een historische mars door de straten van Tulle. We komen langs de kathedraal Notre Dame en de karakteristieke huizen uit de middeleeuwen en de renaissance, zoals het Maison de Loyac.
Ooit was Tulle het centrum van de productie van tule, een fijnmazige stof die naar de stad genoemd is. Daarover gaat het tweede deel, dat op sommige momenten heel gracieus klinkt vanwege de verwerking van tule in balletrokjes en trouwjurken.
Het derde deel is geschreven ter herdenking van het bloedbad van Tulle in juni 1944. Bij een vergeldingsactie door de Duitse SS werd een groot aantal burgers van Tulle om het leven gebracht. De hier uitgedrukte emoties bestaan uit een combinatie van verdriet en troost.
In het laatste deel zijn de feestelijke klanken te horen van de jaarlijkse meikermis op de Champs de Mars en de Place de la Cathédrale.
The Magic Book – Thierry Deleruyelle
The Magic Book is gebaseerd op een verhaal van de Deense auteur Tang Kristensen. Het gaat over Hans, die zichzelf kan veranderen in alles wat hij wil, dankzij een toverboek. Hans verandert zichzelf in een hond om zijn arme ouders de mogelijkheid te geven wat geld te verdienen door hem aan een hertog te verkopen. Hij wordt daarna ook een koe, die ze aan de koning verkopen voor de bruiloft van de prinses, en vervolgens een paard, dat wordt
verhandeld om de bouw van een groter huis te kunnen betalen. Maar deze laatste transformatie lijkt zich tegen hen te keren: omdat het paard wordt verkocht met een hoofdstel, lukt het Hans nu niet om te ontsnappen. Hij weet te vluchten door zichzelf om te toveren in een duif, waarna hij door de prinses wordt gevangen. Tot haar verbazing verandert de duif in een man – Hans. Ze worden verliefd op elkaar en trouwen. Later worden ze koning en koningin.
Van de oorspronkelijke driedelige compositie instrumenteerde Thierry Deleruyelle twee delen voor een koperblazersensemble en slagwerk.
In the Castle (In het kasteel)
Hans’ aankomst bij het kasteel is een keerpunt in het verhaal: de muziek wordt krachtiger en intenser. Het ritme in het slagwerk voert het ensemble mee in de opbouw van een majestueuze melodie.
Royal Wedding (Koninklijke bruiloft)
Het happy end van dit verhaal gaat – zoals dat wel vaker het geval is in verhalen – over twee personages die zich aan elkaar verbinden in een weelderige bruiloft. De muziek is feestelijk en vrolijk. Je hoort de fanfares die de plechtige aankomst van het paar aankondigen: Hans aan de arm van de prinses. Het werk eindigt uitbundig, in een moderne stijl en aangevoerd door het slagwerk!
Shalom! – Phillip Sparke
III. Mishenichnas Adar, Ani Purim & Yom Tov Lanu
De drie liederen die zijn gebruikt in dit deel horen bij het feest Poerim, dat een belangrijke overwinning op onderdrukking
herdenkt. Het wordt verteld in de Megillah, de perkamentrol van het verhaal van Esther. Poerim vindt plaats
op de veertiende en vijftiende dag van Adar, de twaalfde maand van de joodse kalender.
Agenda
26 november – BlazersEnsemble Festival Hoogeveen
11 december – BigBand optreden kerstmarkt Tolbert
25 december – BlazersEnsemble Kerstaubade
November 2023 – 75 jarig bestaan Flexx Music